יום שבת, 15 במרץ 2014

שיטת נת"י - כי קריירה צריך לתחזק!

שלום לכם,

קראתי ושמעתי הרבה על איך להניע עובדים, נושא מורכב למדי.
זה אמור להיות נורא פשוט. מצפים מעובד בחברה מסוימת, אשר מבצע תפקיד כלשהו ומרוויח משכורת חודשית מוגדרת מראש, שיתן תפוקה גבוהה ואחידה ואפילו לאורך זמן.
אבל מסתבר שזה לא כל כך פשוט מכיוון שרובנו נשחקים לאחר זמן מסוים.
השחיקה יכולה לבוא לידי ביטוי במספר אופנים והסיבות לה הן בד"כ סביב נושאים כדוגמת:

1. תחושה כללית של חוסר הערכה.
2. לא מסתדרים עם הבוס.
3. לא מסתדרים עם הצוות.
4. התפקיד הפך למשמעם ולא מאתגר (בעצם, הוא תמיד היה כזה).
5. תנאי שכר (מי אמר הכי חשוב?).

אני חושב ששאיפות זה דבר מצוין וצריךתמיד לכוון גבוה ולכן אני לא מתייחס לתקופה בה עובד מחפש עצמו ונמצא במין תקופת ביניים עד שימצא את הדבר הגדול הבא.
אני מכוון יותר לסטאטוס קוו, לשגרה, למצב בו אותו עובד קם בבוקר ויורה אנרגיות שליליות לכל עבר, במודע או שלא, אבל דבר אחד ברור - העובד הזה יזכה, ביושר יש לציין, להיכנס אל רשימת העובדים (תיקרא מעתה רשימת ה X-ים) אשר:

1. פחות רוצים לעבוד מולם.
2. פחות סומכים עליהם.
3. פחות מעבירים אליהם אחריות.
4. פחות מקדמים אותם לאורך השנים.

אז נכון, אותו עובד יתרץ את המצב אליו הגיע בעזרת תירוצים מגוונים, אבל העובדה היא, שיש כאן עובד, שמסיבה מסוימת לא ברורה, לא ממהרים לפטר אותו, אשר אימץ לו שגרת עבודה שכוללת המון חוסר חשק והתנערות מוחלטת מכל דבר אשר יפריע לו לגלוש להנאתו ומדי פעם לעשות מאמץ קטן שקשור לעבודה. 
בשורה תחתונה, איך שלא נסתכל על זה, מנקודת מבטה של החברה, יש לנו פה עובד לא יעיל ומנקודת מבטו של העובד, יש בעיקר תסכול גדול.

להשקפתי, לאותו עובד, יש שתי אפשרויות:
1. לחפש תפקיד/מקום חדש (האם שם יצליח להביא מעצמו את אותן אנרגיות שחסרו לו?).
2. לאמץ את שיטת נת"י - אחת ולתמיד.

אז מהי בעצם שיטת נת"י?

נת"י (נחישות, תשוקה, ידע), היא השקפת חיים בנושא קריירה, אשר ככל הנראה עם הרבה התמדה תגרום לך להישאר מחוץ לרשימת ה X-ים ואז, קיים סיכוי לא רע שכן תסתדר עם הבוס/צוות שלך, שתשתעמם הרבה פחות וגם שיפרגנו לך בנושאי קידום ותנאי שכר הרבה יותר.

הקושי: צריך לתחזק 3 מישורים עיקריים כל הזמן (כן, כל הזמן).
החלק הטוב: נחישות, תשוקה וידע (קרי 3 המישורים) - לגמרי תלויים בך!
הרווח: תמיד קינאתם באותו עובד מוכשר אשר קיבל מלוא הערכה, אותו אחד שקודם לתפקיד בכיר? אני מאמין שכל אחד יכול להגיע לשם (כן, כל אחד).

אפילו הוא:















אז איך עושים את זה?

אבני היסוד אשר יש לתחזק בקביעות:

נחישות - עובד נחוש לעולם אינו מוותר, לא מתייאש, לא מרפה, סוגר פינות, שואל שאלות, מרבה לתקשר עם כולם, מחפש דרכים יצירתיות להשיג את מבוקשו, לא מתרסק בכישלון, לוקח משימה מקצה לקצה, גורם לאנשים להאמין בו, ביכולות השכנוע שלו, בהתמדה שלו.
בצורה זו וללא כל ספק, אותו עובד נחוש יקבל יותר אחריות, יותר סמכות מהממונים עליו, בגלל שהם אוהבים אנשים אשר מקדמים נושאים, נאבקים מול גורמים ומורידים מהם נושאים לטיפול.



 כישרון הוא מתנה נהדרת. אבל לצערנו אי אפשר לקנות כישרון. יש הרבה מפתחי תוכנה טובים, אבל מעולים יש מעט וכך בכל מקצוע. נחישות היא כלי נהדר עבור כולם, אבל בייחוד תעזור מאוד לרוב העובדים אשר נמצאים קצת מתחת לקבוצת המעולים. קשה מאוד להתחרות עם כישרון מולד, אבל עם נחישות? זה כבר ממש תלוי בך.

תשוקה - מי מאיתנו לא ראה את קטע הוידאו של סטיב ג'ובס (לינק), בו הוא מצליח להחדיר מוטיבציה באלפי בוגרי אוניברסיטה טריים על ידי עיקרון פשוט: אם אתה לא קם כל בוקר עם תשוקה עזה לבצע את עבודתך, אתה צריך לבחון מחדש את הבחירות שלך.
עובד בעל תשוקה הוא עובד נלהב, אנרגטי, חיוני, בעל הבעת פנים מחוייכת/משוחררת, בעל שפת גוף פתוחה. הוא מגיב בצורה חיובית כאשר הוא נדרש לעזרה, הוא מחבק משימות חדשות, הוא חדור מוטיבציה ובדרך זו הוא סוחף אחריו את חברי הצוות הסובבים אותו.















שימו לב: התשוקה מדבקת! וחשובה מאוד כאשר אנו נדרשים לסחוף אחרינו צוות עובדים. מלבד זאת שהתשוקה גורמת לך להיות יעיל ולעבוד בשיא המרץ.
עובד חסר תשוקה הוא עובד לא יעיל מכיוון שבכל הזדמנות הוא מתנער מאחריות ומחפש את השקט והנוחות של עצמו. הוא רק רוצה להגיע אל סוף היום בכדי להתפנות לעיסוקיו. מי ירצה לפנות לאדם כזה בכדי לקדם משימה?
תשוקה בשונה מנחישות מעט קשה יותר לאימוץ. אתה באמת צריך לאהוב את מה שאתה עושה, אז לאחר שמצאת את הדבר הזה, תתחיל לשדר יותר התלהבות לסביבה.

ידע - זה החלק הטריקי, מכיוון שהוא מצד אחד פשוט לכאורה בעידן בו קיימת גישה חופשית כמעט לכל פיסת מידע נדרשת, אבל מצד שני..זה על חשבון הזמן הפנוי שלנו. בעולם התוכנה לדוגמא, קצב שינוי הטכנולגיות גבוה בצורה ניכרת מהרבה מקצועות אחרים ולכן אני דבק בעיקרון שמהנדס תוכנה, חייב להתמיד בהעשרה עצמית כל הזמן (כן, כל הזמן), אחרת אנו הופכים מהר מאוד להיות לא מעודכנים.
דמיינו את  Apple Store, בכל שנה היא מתעדכנת עם מוצרים חדשים, תכולת המדפים משתנה. מה יקרה אם החברה תקבל החלטה אסטרטגית (לא ברורה) להפסיק לעדכן את מוצריה למשך 3 שנים??














הידע שאנחנו רוכשים הוא החלון ראווה של הקריירה שלנו. אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו, כמהנדסי תוכנה (ולא רק אנחנו), לקבל החלטה בה נפסיק לעדכן את המדפים שלנו. אנחנו לא יכולים לדעת מתי נדרש לשווק עצמנו שוב עבור התפקיד הבא, ומה נעשה אז? נתחיל להדביק פער של שנים, בהן התפתחו שפות, טכנולוגיות וגישות חדשות?
אז תתחילו עם בניית רשימה של 10 נושאים שתמיד רציתם ללמוד או להשתפר בהם. אני ממליץ להתחיל עם העשרות של עד שעה בשבוע, על מנת לבנות הדרגתיות. מומלץ מאוד להחליט על יום מסוים (או יותר נכון לילה) וללמוד בכל session כזה נושא אחד ברור ומוגדר וזאת על מנת לא להתבדר ולהתפזר עם כמות המידע האינסופית. סיימתם את כל הנושאים? מעולה, התנדבו להעביר אותם בפני אנשים במקום עבודתכם ובמקביל הוסיפו 10 נושאים חדשים.
הידע הנרכש יתרום רבות לקריירה שלכם, יעלה את הביטחון העצמי בתפקיד הנוכחי וגם יגרום לכם להישאר מעודכנים עבור התפקידים הבאים.
ידע, לגמרי תלוי בכם, במאמץ לא גדול באופן יחסי, תוכלו להיכנס למסלול העשרה.

נחישות + תשוקה + ידע = נת"י.
קדימה, רעננו את הגישה לקריירה שלכם, כי גם היא בדומה לזוגיות דורשת תחזוקה :-)

תודה,
יניב

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה